Kredietbureau Standard and Poors heeft de beoordeling voor Rusland verlaagd naar een niveau waarop grote beleggers moeten oppassen.
Standard and Poors (S&P) maakte maandagavond bekend dat het oordeel voor de kredietwaardigheid van Rusland neerwaarts is aangepast naar BB+. Het oude cijfer was BBB-.
Bij een waardering onder het niveau van drie B’s wordt de kans op wanbetaling hoger ingeschat. Officieel zijn leningen van een land of bedrijf dan niet ‘investment grade’, wat wil zeggen dat sommige pensioenfondsen en verzekeraars niet in dergelijke schulden mogen beleggen. In de volksmond is dan sprake van ‘junk bonds’.
De twee andere belangrijke kredietbeoordelaars, Moody’s en Fitch, hebben leningen van de Russische staat nog wel op de beoordeling ‘investment grade’ staan.
Volgens analisten van S&P is Rusland kwetsbaar vanwege de grote afhankelijkheid van olie-exporten. De forse daling van de olieprijs in de tweede helft van afgelopen jaar heeft de Russische economie hard geraakt.
S&P is bezorgd dat Rusland via het monetaire beleid weinig kan doen om de economie te stimuleren. De verzwakking van de economie heeft ook geleid tot forse kapitaalvlucht en een stevige daling van de Russische roebel.
Russische minister: S&P te somber
De afwaardering van de kredietwaardigheid van Rusland is niettemin overdreven pessimistisch, stelde de Russische minister van Financiën Anton Siluanov dinsdag.
Volgens Siluanov heeft kredietbeoordelaar S&P bij de beoordeling geen rekening gehouden met de sterke punten van de Russische economie, zoals de hoge reserves en de lage overheidsschuld.
De minister vindt verder dat beoordelingen van zogeheten ratingbureaus vaak een politiek karakter hebben.
Rusland stevent af op ontslaggolf
Rusland stevent af op een grote ontslaggolf als gevolg van de snel verslechterende economie. De overheid moet heroverwegen hoe snel en op welke gebieden financiële reserves worden ingezet, zei de voormalige minister van Financiën Alexei Kudrin zaterdag bij het World Economic Forum in Davos.
"Ik heb zware tijden voorspeld, maar had niet gedacht dat het zo erg zou worden. Consumentenprijzen zijn scherp gestegen, grote ontslagrondes zijn begonnen. In de bouw in Moskou zijn al 100.000 mensen ontslagen en we zien tekenen van een crisis in de auto-industrie'', aldus Kudrin.
Rusland wordt hard geraakt door de westerse sancties, de waardedaling van de roebel en de in elkaar gezakte olieprijzen. Doordat de roebel de helft van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de dollar sinds begin vorig jaar, kan Rusland steeds moeilijker geld lenen op westerse kapitaalmarkten.
Kudrin voorziet dat de Russische economie dit jaar met 4 procent krimpt, als de olieprijzen op het huidige lage niveau blijven. De centrale bank van Rusland voorspelde vorige maand een economische teruggang van 4,5 procent voor 2015. Dat de westerse sancties snel zullen worden opgeheven, is volgens Kudrin onwaarschijnlijk.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl